~ SAMEN WERKEN IS SAMENWERKEN ~


Vorige ~ Home
1. Je etalage voorbij


Omgaan met collega’s


Tijdens de training 'Je etalage voorbij' leren collega's andere kanten van elkaar kennen waardoor het samenwerken (nog) prettiger wordt. Je maakt je strategieën eigen om irritaties op te lossen voordat deze tot conflicten leiden.
Een werkkring lijkt op een gezin. Iedereen speelt zijn of haar rol in het geheel. Je leert je collega’s kennen en na verloop van tijd weet je zo'n beetje wat je van elkaar kunt verwachten: Stef schiet behoorlijk uit zijn slof, met Samira kun je lachen, Anja is snel in tranen, Joris is lang van stof. Soms erger je je aan een collega.


Peter vertrekt wel acht keer per dag naar buiten om een sigaret te roken. Bij elkaar toch gauw zo'n twee uur. Maar ik durf er niets van te zeggen.


Iedere dag komt ze te laat op het werk. Kinderen naar school gebracht, Jantje ziek, Marietje misselijk en ik moet het weer opvangen.


Dan roep ik de hulp in van mijn leidinggevende, hoor ik steevast: wat vind je zelf?


Ik kom heel enthousiast met een fantastisch voorstel voor een weekendje Parijs met het hele team, is zijn enige antwoord: daar is het budget niet voor bedoeld.


Met Vera kun je lachen, altijd in voor een geintje, maar soms moet ik een brief binnen een uur geschreven hebben!


Ik wil ook wel eens iets zeggen tijdens het werkoverleg, maar ik kom er gewoon niet tussen.


De een vindt het dan moeilijk om zijn of haar mening te uiten, een ander windt er te weinig doekjes om. Zo heeft iedereen een eigen manier ontwikkeld om zich aan de buitenwereld te presenteren. In de training experimenteren jij en je collega’s op speelse wijze met verschillende manieren waarop mensen met elkaar omgaan.


De methode is gebaseerd op de vier elementen: vuur, water, aarde en lucht. Je ontdekt dat je alle vier de elementen in je hebt: de rust van de aarde, de openheid van het water, de soepelheid van denken van de lucht en de gedrevenheid van het vuur. Je leert hoe je deze elementen kunt inzetten om je doel te bereiken. Je ervaart hoe de verschillende elementen op jou overkomen, waardoor je begrip krijgt voor de manier waarop een ander zich uit. Incidenten worden besproken, situaties uitgespeeld, iedereen krijgt feedback


Helmert Woudenberg ontwikkelde de improvisatiemethode op basis van de vier elementen. Hij is een van de oprichters van het Werkteater, een baanbrekend theatercollectief dat in 1970 werd opgericht. De acteurs maakten de voorstellingen zelf op basis van improvisatie en hadden als doel maatschappelijke ontwikkelingen bespreekbaar te maken. Ze werden gespeeld op diverse locaties, zoals ziekenhuizen, gevangenissen en jeugdinstellingen maar ook in kleine en grote theaters.


Alice van Gorp werkt vanaf 1997 bij Studio 5 van Helmert Woudenberg. Tijdens haar trainingen schept zij een plezierige en veilige sfeer waarin de deelnemers nieuwe kanten van zichzelf en van elkaar ontdekken.Vorige ~ Home